29/10: Boekdoop 'De wereld volgens Darp' in A'dam - welkom!

Franks nieuweling, over de nagalm van de Koude Oorlog, 30 jaar na de val van de Muur. Met nieuw werk uit Cuba (Fidel Castro jr. die een Sovjet-kerncentrale moest bouwen), Roemenië (op zoek naar Franks Securitate-dossier) én Darp, Drenthe (waar tot 1992 kernkoppen lagen opgeslagen in het bos). Activiteiten en festiviteiten: de publicatie valt samen met Franks 25-jarig schrijverschap. Feestelijke presentatie op 29 okt om 18 15 in boekhandel Van Rossum, Beethovenstraat 32, Amsterdam. Toegang vrij. Rsvp.

Nieuwe editie: 'Een woord een woord': 2 prijzen in Nederland, 3 nominaties: 1 in Italië en nu 2 in Frankrijk

'Een prijs een prijs' - zo klonken de felicitaties voor de dubbele bekroning van Franks boek 'Een woord een woord'. Binnen één etmaal nam hij zowel de M. J. Brusseprijs als de Bob den Uylprijs in ontvangst. De Italiaanse vertaling I soldati delle parole haalde in 2018 de shortlist van de  Premio Terzani. In Frankrijk is Soldats de la parole voorgedragen voor de Prix du Livre du Réel én nu ook (okt 2019) de Prix du Meilleur Livre Étranger.

'Wij, de mens' krijgt 6 vertalingen (Duits, Frans, Italiaans, Pools, Zweeds, Engels)

Letterlijk aan de vooravond van de Frankfurter Buchmesse (okt 2019) zijn de Engelse vertaalrechten van 'Wij, de mens'  verkocht aan uitgeverij Black Inc Books. Er verschijnt een Italiaanse uitgave bij Iperborea, een Duitse bij Aufbau, een Zweedse bij Weyler, een Poolse bij Agora en een Franse bij Stock. 'Westerman sleept de lezer mee in een ongewone en onverwachte reis naar wie wij mensen zijn' - filosoof Hans Achterhuis in De Volkskrant (* * * * )

Wij, de mens
'Sapiens achter de schermen'

'Moet je lezen!'


Wie zijn wij en waarom zien we onszelf als de maat der dingen? De Groene roept op: 'Moet je lezen!' **** in VK, Standaard, Trouw én Humo. 'Dit is Sapiens achter de schermen: schokkend en echt' - José Joordens, Naturalis.
'Grensoverschrijdend. Dit is literatuur'
**** in VK, Parool, Elsevier & Knack

Een woord een woord


Is de pen machtiger dan het zwaard? In zijn nieuwste boek test Frank de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de actuele aanslagen sinds Charlie Hebdo. 3x genomineerd (Libris, ECI, Terzani), 2x bekroond (Brusse, De Uyl).

'De graanrepubliek' bij Dwdd - 'grote besteller, begin van je faam' - Matthijs v Nieuwkerk

'De graanrepubliek' beleeft z'n 31e druk en lijkt actueler dan ooit. Op de dag van het massale boerenprotest vertelt Frank aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk over de grote tractoropstand van februari 1990 en wat het vergt om de boer van zijn erf te krijgen zodat hij in zijn formidabele strijdwagen de snelwegen verstopt en de Hofstad belegert...

Nieuwe uitgaven van Querido Fosfor

Vier nieuwe uitgaven: de 31e druk van 'De graanrepubliek', compleet met drie fotokaternen. Plus 'De slag om Srebrenica' - beide edities in een nieuw jasje ontworpen door Barbara Ruyven. Net als Ararat. Vanaf maart ook verkrijgbaar: de herziene, vermeerderde editie van "El Negro en ik' (mét nieuws), 14e druk.

Scoop uit nieuwe editie: El Negro in verkeerde land begraven (én had lotgenoten in Italië!)

Nieuws in Spanje, Italië, Zuid-Afrika en Groot-Britannië: 'El Negro is in het verkeerde land herbegraven'. Lees het in de nieuwe, vermeerderde editie van 'El Negro en ik' (14e druk). Inclusief een zedenzaak uit 1829 en een nieuw ontdekte foto van El Negro in Parijs, 1880. Bijvangst: in Modena (Italië) staan nog altijd een opgezette Ethiopiër en een Nubische.

Stikvallei 7x vertaald
Gepresenteerd in Madrid, Parijs, Warschau

La vallée tueuse

24/2 Poolse editie! 'Modern, urgent, spannend' - Laurent Binet ('HhhH') over de Franse Stikvallei. 'Geraffineerd', Le Monde. Ook in het Kroatisch, Zweeds, Italiaans en Spaans. Duits volgt.
Agenda lezingen
29 OKT
Bookdoop 'De wereld volgens Darp'
Van Rossum, Beethovenstr 32, A'dam
2 NOV
2x Darp in Darp (Drenthe)
Start gastschrijverschap Frank
8 NOV
Frank in 'De literaire hemel'
Café De Amer, Amen, Drenthe
9 NOV
Assen: 'De wereld volgens Darp'
Frank bij 'Kadetje Cultuur', 12 uur
15 NOV
Frank in Cognac (Frankrijk)
Over 'Soldats de la parole'
Luisterboek
100 000 exemplaren verkocht

De graanrepubliek

Naast de dertigste (papieren) druk, nu ook als luisterboek: Franks klassieker De graanrepubliek, voorgelezen door Kees Hulst, nu verkrijgbaar.

Nu ook als luisterboek: Rik van de Westelaken leest 'Larski slaat alarm'

Larski is al vertaald (in het Deens), genomineerd (voor de Hotze de Roos-prijs) en al eens bewerkt tot toneelvoorstelling (Flink!) op Schier! Nu is het ook verkrijgbaar als luisterboek, voorgelezen door Rik van de Westelaken. 'Larski slaat alarm' (7+) het ijzig spannende verhaal dat Frank en Vera samen schreven. Een gratis fragment vind je hier op Larski's pagina...

Standaard, Volkskrant, Parool: 'Een woord een woord' op 1, 2 en 3 in 'beste boek 2016'-lijsten

'Goede non-fictie behoort tot de literatuur, zie het nieuwe boek van Frank Westerman, meester in het genre' - Volkskrant. 'Gouden pen, verbluffende verbeelding' - NRC. 'Meeslepend, intelligent, urgent' - de Correspondent. 'Zó goed. Absorbeert de lezer', De Groene. 'Fantastisch' - Filemon Wesselink. 'Waanzinnig goed, Niet weg te leggen' - Argos. 'Een belangrijk boek, spannend, de feiten doen hun choquerende werk' VN.

4e druk! 'Moet je lezen!' De Groene. 'Wij, de mens is Sapiens achter de schermen'

**** VK: "Westerman sleept de lezer mee in ongewone, onverwachte reis naar wie wij mensen zijn' - Hans Achterhuis. **** De Standaard: 'Een toppunt. Doorleefd, vermakelijk, fascinerend.' **** Humo. **** AD. 'A must read', FD. 'Vintage-Westerman' - HN. 'Ronduit meesterlijk' - Pieter Waterdrinker. Topwetenschapper José Joordens, Naturalis: 'Dit is Sapiens achter de schermen: spannend, schokkend en echt.'

In het land van de ja-knikkers
Nu in voordelige 'midprice' editie

Verhalen uit de polder


24 reportages over het veranderende Nederland van de afgelopen 25 jaar. Franks beste 'verhalen uit de polder'. Uitgave van Querido Fosfor, 4e druk, nu voor 12.50.
Nu in midprice-editie
Matthijs van Nieuwkerk:

'Bloedstollend spannend'


Over het ontstaan van verhalen in de 'dodenvallei' van West-Afrika, waar in de nacht van 21 augustus 1986 mens en dier op raadselachtige wijze stierven. Shortlist-nominatie AKO-literatuurprijs 2014. Zesde druk. Zes maal vertaald.

Stikvallei nu ook als Luisterboek (en als Dwarsligger)!

'Zevende parel aan de kroon van Frank Westerman, een groot Europees auteur.' - Volkskrant. 'Je gaat almaar gulziger lezen' - Groene. 'Indrukwekkend' **** - Parool. 'Geslaagd boek. Bevlogen.' **** - NRC.  'Spannende whodunit.' - Elsevier. 'Westerman behoort tot de absolute top' - Gelderlander. 'Grandioos' - jury AKO-nominatie. Het luisterboek is prachtig ingesproken door Mathijs Deen.

Nieuwe uitgave
Nu in de winkel

Ingenieurs van de Ziel

Nieuw: de midprice editie van Franks 'Russische klassieker' Ingenieurs van de Ziel (tien vertalingen, geroemd als 'onverbeterlijk' door El País). 14e druk.
Agenda (Events)
7 APR
Frank in Metz (Fr)
Over Soldats de la parole
28 MEI
Frank in Bratislava
'Dier, bovendier' in het Slowaaks
2 JUN
Franks "Brainwash Talk'
Te zien op NPO2 (Human)
16 JUN
De graanrepubliek on tour
Excursie met Frank
22 SEP
Frank in Venetië, San Servolo
Gastschrijverschap aldaar
9x vertaald
Ook in het Pools en Afrikaans

El Negro en ik

'El Negro en ik' is nu ook verschenen in het Pools (2017) en het Afrikaans (2018. Negen keer vertaald. Bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs.

Terugkijken: KRO Brandpunt reist met Frank terug naar de Stikvallei (mei 2014)

Onder de titel Het schandaal van de Stikvallei keert KRO Brandpunt met Frank Westerman terug naar de dodenvallei in Kameroen, waar op een nacht in augustus 1986 bijna 2000 mensen de verstikkingsdood vonden. Hoofdrolspelers uit Stikvallei klagen de omstreden en dure pogingen om het Nyos-meer te ontgassen aan, nu de nabestaanden van de slachtoffers al 27 jaar vergeefs wachten op terugkeer naar hun geboortegrond.

Leesclubboek
'Boek van de maand'

'Boek-delen' kiest Stikvallei

Boek-delen, een koepel van leesclubs, heeft Stikvallei gekozen tot 'leesclubboek van de maand '. Compleet met uitgebreide lijst van aandachts- en discussiepunten.
Vertaling
zojuist verschenen

Ararat in Japanse vertaling

Uigever Gendai Shokan heeft Ararat uitgebracht in het Japans. De vertaling is van Yuichi Shimomura, die eerder 'El Negro en ik' vertaalde. 'Dier, bovendier' volgt in 2014.

Nu op DVD: Nederland in 7 Overstromingen

'Water stroomt door al zijn boeken. Geen wonder dat Frank Westerman een tv-serie gaat presenteren over overstromingen' - schreef de Volkskrant in interview met Frank onder de kop "Parelvissen naar de volksziel'. De hele 7-delige NTR-serie 'Nederland in 7 Overstromingen' is nu verkrijgbaar op DVD.

De draagbare Kapuscinski
Bloemlezing plus nieuw werk bij Fosfor

4 'ballen' in NRC*


Zijn mooiste reportages, gekozen door Frank en voorzien van een meer dan 20 pagina's tellende ('overtuigende' - NRC*) inleiding. Plus: niet eerder vertaald werk van Kapuscinski bij Fosfor.nl
Larski slaat alarm
geschreven samen met dochter Vera

Vertaling in het Deens


'Larski slaat alarm' (8+, uitgeverij Querido), het kinderboek dat Frank en zijn dochter Vera Westerman (geboren in 2002) samen schreven, is vertaald in het Deens. Het is in oktober 2014 verschenen.
Boektrailer
pelgrimage van een ongelovige

Ararat

Nieuwe editie verschenen in oktober 2013. Ararat - een reis op het breukvlak van geologie en mythologie.
Boekverfilming
Via uitzending gemist

Dier, bovendier

Nu op uitzending gemist: de documentaire 'Perfect Horse' naar Franks boek 'Dier, bovendier'. Maker: Hans Fels. Producent: Pieter van Huystee.

Audio: Frank over Stikvallei

VPRO Bureau Buitenland, Radio 1, sprak met Frank over Stikvallei aan de hand van geluidsfragmenten uit Kameroen. Verslaggever Edwin Koopman monteerde Franks eerdere opnames uit de dodenvallei uit 1992 samen met het ruwe interviewmateriaal dat Frank verzamelde bij terugkeer in 2011.