De kosmische komedie

Uitgeverij Querido Fosfor 2021
Leverbaar vanaf: 9 feb 2021

Sterrenkijken komt voort uit verwondering. Ruimtevaart uit rivaliteit.

De kosmische komedie is een filmische vertelling over reikhalzen naar een betere wereld - buiten de dampkring. Met een telescoop of met een raket, de mensheid blijft haar verlangen richten op de kosmos. Uit gemis? Wat verwachten we op de maan of Mars te vinden dat ons op aarde ontbreekt?

Middelpunt is de Westerbork-sterrenwacht die met zijn majestueuze schotelantennes de hemel aftast, op het terrein van het voormalige nazidoorvoerkamp.

In sprankelend proza neemt Frank Westerman je mee van Venetië naar Florence en Turijn - op een tijdreis langs ons kantelende beeld van de hemel, met of zonder god.

Als je, net als Galileo, de aarde voorgoed uit het centrum van het heelal kegelt, waar moet je dan nog het paradijs zoeken? Waar de hel?

Van Eise Eisinga en Joeri Gagarin tot de eerste ‘vrouwelijke’ robotmens in de ruimte, De kosmische komedie is science non-fictie op zijn alleraanstekelijkst.

In het voetspoor van Galileo, Florence

Voor De kosmische komedie reisde Frank naar Venetië, Florence, Milaan en Turijn, en in Nederland naar Franeker, Westerbork, Noordwijk en Leiden. De finale speelt zich af op een tropisch strand bij het vissersdorp Thumba dat plaats heeft moeten maken voor India's eerste kosmodroom.

Recensies

Derden over 'De kosmische komedie'

'Schitterend. Hoop van geleerd, veel herkenning ook. Met genoegen gelezen. Prachtig verhaal' - André Kuipers.

 

'Een parel van literaire non-fictie. Zo welbespraakt dat het lastig is het boek even weg te leggen. De kosmische komedie blijft boeien en uitdagen. Westerman is een uitmuntend observator en origineel denker. Hij slaagt er in de geschiedenis van de sterrenkunde te verbinden met de duistere bladzijden van de holocaust. Fascinerend' - Jim Heirbaut, De Ingenieur.

 

'Bewonderenswaardig. Frank Westerman werpt een compleet nieuw licht op astronomie en ruimtevaart' - Govert Schilling, wetenschapjournalist.

 

'[Frank Westerman] beroert met zijn vingertoppen de rug van God. Zo goed, dat hij zelfs even lachend achterom kijkt' - Pieter Waterdrinker.

 

'Een lyrisch verslag met een rijke thematiek die Westerman met verve behandelt in een weefsel van reportage, jeugdherinnering, essay, historische verhandeling en filosofische overpeinzing. Wie zijn eerdere werk kent, weet al dat hij kan schrijven en met veel zwier leidt hij de lezer door heden en verleden in Italië, Rusland en uiteindelijk India. [De kosmische komedie] is een heerlijk boek over de mens, de kosmos en het verlangen verder te reiken dan mogelijk lijkt. Het is een ode aan het oermenselijke verlangen te reiken naar het onmogelijke, naar de sterren en het heelal' - NRC Handelsblad

 

'De ontdekking van de hemel, maar dan waargebeurd. Schitterend' - Pieter van der Wielen, Radio 1 Nooit meer slapen.

 

'In een tocht langs sterrenkunde en ruimtevaart laat Frank Westerman zien hoe het reiken naar de sterren het menselijke tekort blootlegt. De kosmische komedie is een genot om te lezen. [De] meerwaarde ligt in de verbindingen die hij legt, tussen telescopen en raketten, hemel en hel, sterrenwacht en doorvoerkamp [Westerbork]. Ik heb zijn pad [...] geboeid gevolgd.' Oud-hoofdredacteur Willem Schoonen, Trouw.

 

'Een reis langs de mijlpalen van de astronomie [...] Westerman brengt met zijn betoog een spannende brok wetenschap' - Raf Scheers, hoofdredacteur en uitgever EOS, februari 2021.

 

'Duizelingwekkende vertelling over de band tussen hemel en hel. Bestel dat boek', Peter de Brock, Het Parool.

 

'De kosmische komedie gaat over de menselijke fascinatie voor het universum. En passant maakt de lezer een boeiende reis van Westerbork en Franeker naar Venetië en Florence, door vier eeuwen astronomie en ruimtevaart', Vivian de Gier, AD magazine.

 

'Fascinerend, uiterst leesbaar boek. Het is de gave van Frank Westerman om op een enthousiasmerende manier allerlei ideeën met elkaar te verbinden', Coen Peppelenbos, Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant.

 

'Op een Mulischiaanse manier legt Frank Westerman verrassende verbanden tussen de hemelse vergezichten die met de radiotelescopen in Westerbork worden geopend en de helse praktijken tijdens de Tweede Wereldoorlog op precies die plek – mensen die werden afgevoerd naar „de zwarte gaten op de kaart van het Duizendjarige Rijk.” - Reformatorisch Dagblad

 

'Frank Westerman strikes again' - Martijn van Calmthout, wetenschapsjournalist De Volkskrant.

 

'De kosmische komedie [...] staat vol heerlijke observaties die in je hoofd blijven rondzingen. Westerman kan betoverend schrijven.' George van Hal, De Volkskrant.

 

'Ongelofelijk knap en boeiend boek' - Sven Speybrouck, VRT Radio 1 Interne keuken.

 

'Geweldig boek. De kosmische komedie is eten en drinken tegelijk. Frank Westerman slingert je in een baan rond de aarde' - Chantal Pattyn, presentator van het VRT-kunstprogramma Klara Pompidou.

 

'Een extreem-rechtse politicus die naar de maan wil? Liever een boek over de race naar de ruimte van de beste Nederlandse non-fictieschrijver die verleden, heden en toekomst op onnavolgbare wijze verbindt' Jan Peter Prenger, inkoper Libris Blz.

 

'In het alweer meeslepende De kosmische komedie laat Frank Westerman zich inspireren door Dantes Goddelijke komedie. Een van de boeiendste boeken van het moment. Het allerbeste dat er te lezen is.' De Morgen

 

'Frank Westerman neemt de lezer mee op een kleurrijke reis langs belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling van de astronomie en de ruimtevaart. [...] Met een fijn oog voor symboliek laat het boek ook doorgewinterde ruimtefanaten met een nieuwe blik kijken.' New Scientist

 

'Westermans reis biedt een gekruide, verleidelijke leeservaring' - Xandra Schutte, De Groene Amsterdammer.

 

'Frank Westerman is de ster aan het firmament van de literaire non-fictie' - Nieuwe Koers.

 

'Een buitenaardse ontdekking' - Boekhandel Broekhuis, Deventer.

 

'[De kosmische komedie] is een veel beter boek dan De ontdekking van de hemel...', Dijkstra en Evenblij ter plekke, live-uitzending bij de herdenking van de bevrijding van Kamp Westerbork, Radio 1.

 

'Een geweldig en goed geschreven boek' - Afshin Elian, twitter.

60e (!) vertaling: Italiaans. Voorpublicatie uit 'La commedia cosmica' is al verschenen

'Schitterend boek, hoop van geleerd, heel veel herkenning, met genoeg gelezen. Prachtig'' - André Kuipers

André Kuipers vs. Frank Westerman

Terugkijken! Debat olv Govert Schilling over de toekomst van de ruimtevaart, met of zonder astronauten?1 Live vanuit Scheltema Amsterdam, 12 april 2021

'Een parel van literaire non-fictie.'

'Zo welbespraakt dat het moeilijk is het boek even weg te leggen. Westerman is een uitmuntend observator en een origineel denker. Fascinerend, boeiend, uitdagend, virtuoos.'

De echte Sojoez van André Kuipers die daadwerkelijk als een vleermuis aan het ISS heeft gehangen

Govert Schilling leest het luisterboek in: lancering audiobook 18 februari!

De kosmische komedie: 'Hoe we onszelf op Mars gaan tegenkomen'

Foto's: Sander Koenen, gemaakt in Space Expo, Noordwijk.