De graanrepubliek BOEKENCLUBBOEK bij Brommer op Zee

Lees (gratis!) mee met VPRO's Boekenclubboek van de maand januari van Brommer op Zee: download het e-book via de BOZ app en discussieer mee met Frank in de kantlijn (en eind januari ook op tv). 33e druk sinds 1999, nog altijd actueel? Laat van je horen.

Kosmische komedie genomineerd voor de Boon literatuurprijs 2022

Kerstcadeau? 'Lyrisch, heerlijk' NRC. 'Genot' Trouw. 'Duizelingwekkend' Parool. 'Betoverend' Volkskrant 'Fascinerend' * * * * Dagblad vh Noorden. 'Zo goed dat zelfs God even lachend achterom kijkt' Pieter Waterdrinker. 'De ontdekking van de hemel, waargebeurd' Radio 1. 'Het allerbeste dat er te lezen is' De Morgen. 'Westerman slingert je in een baan om de aarde' VRT. 'Parel' De Ingenieur. 'Verleidelijke leeservaring' De Groene. 'Topper' * * * * Humo. 'Prachtig, schitterend', André Kuipers.

Hoe we onszelf tegenkomen op Mars
'Betoverend proza' - De Volkskrant

De kosmische komedie


Geen groter projectiescherm dan de sterrenhemel. Een filmische vertelling over reikhalzen naar een betere wereld. Over astronomen en astronauten, verwondering en verlangen. Wanneer slaat de droom om in een nachtmerrie?
'Grensoverschrijdend. Dit is literatuur'
**** in VK, Parool, Elsevier & Knack

Een woord een woord


Is de pen machtiger dan het zwaard? In zijn nieuwste boek test Frank de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de actuele aanslagen sinds Charlie Hebdo. 3x genomineerd (Libris, ECI, Terzani), 2x bekroond (Brusse, De Uyl).
Actie trailer
Reis door Drents decor De kosmische komedie

Vroege vogel-campagne. We hebben een winnaar die meegaat op de Kosmische Komedie Tour met Frank in de zomer.
Agenda lezingen
30 MEI
Boekenweek! Frank in Goes
30 pp max, in De Tuin v Troje!
5 JUNI
Groot verhaal Frank in NRC
Drentse zedenschets, TT v Assen
17 JUN
Frank live in Bologna
Festival Letterature di Migranti
24 MEI
Frank in Palermo (via zoom)
Festival Letterature di Migranti
19 JUNI
CPNB Vaderdag campagne
Kosmische komedie is Vaderdagtitel
Luisterboek
> 100 000 exemplaren verkocht

De graanrepubliek

33e (papieren) druk! Nu in het strokenontwerp van Querido Fosfor. Ook als luisterboek: Franks klassieker De graanrepubliek, voorgelezen door Kees Hulst.

'De slag om Srebrenica. De aanloop, de val, de naschok.'

Bij de 25-jarige herdenking van de val en de genocide van Srebrenica: Zouden de meeste mensen deugen, dan hadden we al lang groepsimmuniteit tegen het kwaad. Lees er alles over in 'De slag om Srebrenica' (bekroond met de Prinsjesboekenprijs 2018) en het ooggetuigenverslag 'De tolk van Srebrenica' van VN-tolk Hasan Nuhanovic ('dichterbij kun je niet komen', zegt Frank als redacteur van deze uitgave.

'De graanrepubliek' bij Dwdd - 'grote besteller, begin van je faam' - Matthijs v Nieuwkerk

'De graanrepubliek' beleeft z'n 33e (!) druk en lijkt actueler dan ooit. Op de dag van het massale boerenprotest vertelt Frank aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk over de grote tractoropstand van februari 1990 en wat het vergt om de boer van zijn erf te krijgen zodat hij in zijn formidabele strijdwagen de snelwegen verstopt en de Hofstad belegert...

Nu ook als luisterboek: Rik van de Westelaken leest 'Larski slaat alarm'

Larski is al vertaald (in het Deens), genomineerd (voor de Hotze de Roos-prijs) en al eens bewerkt tot toneelvoorstelling (Flink!) op Schier! Nu is het ook verkrijgbaar als luisterboek, voorgelezen door Rik van de Westelaken. 'Larski slaat alarm' (7+) het ijzig spannende verhaal dat Frank en Vera samen schreven. Een gratis fragment vind je hier op Larski's pagina...

In het land van de ja-knikkers
Nu in voordelige 'midprice' editie

Verhalen uit de polder


24 reportages over het veranderende Nederland van de afgelopen 25 jaar. Franks beste 'verhalen uit de polder'. Uitgave van Querido Fosfor, 4e druk, nu voor 12.50.
Nu in midprice-editie
Matthijs van Nieuwkerk:

'Bloedstollend spannend'


Over het ontstaan van verhalen in de 'dodenvallei' van West-Afrika, waar in de nacht van 21 augustus 1986 mens en dier op raadselachtige wijze stierven. Shortlist-nominatie AKO-literatuurprijs 2014. Zesde druk. Zes maal vertaald.

'Wij, de mens' 7 vertalingen & een TED talk

Franks TEDx talk over We, Hominids staat nu online. De Engelse vertaalrechten van 'Wij, de mens'  zijn verkocht aan uitgeverij Black Inc Books. Er verschijnt een Italiaanse uitgave bij Iperborea, een Duitse bij Aufbau, een Zweedse bij Weyler, een Poolse bij Agora, een Franse bij Stock en een Spaanse bij Abada. 'Westerman sleept de lezer mee in een ongewone en onverwachte reis naar wie wij mensen zijn' - filosoof Hans Achterhuis in De Volkskrant (* * * * )

Stikvallei nu ook als Luisterboek (en als Dwarsligger)!

'Zevende parel aan de kroon van Frank Westerman, een groot Europees auteur.' - Volkskrant. 'Je gaat almaar gulziger lezen' - Groene. 'Indrukwekkend' **** - Parool. 'Geslaagd boek. Bevlogen.' **** - NRC.  'Spannende whodunit.' - Elsevier. 'Westerman behoort tot de absolute top' - Gelderlander. 'Grandioos' - jury AKO-nominatie. Het luisterboek is prachtig ingesproken door Mathijs Deen.

Nieuwe uitgave
Nu in de winkel

Ingenieurs van de Ziel

Nieuw: de midprice editie van Franks 'Russische klassieker' Ingenieurs van de Ziel (tien vertalingen, geroemd als 'onverbeterlijk' door El País). 14e druk.
Agenda (Events)
7 APR
Frank in Metz (Fr)
Over Soldats de la parole
28 MEI
Frank in Bratislava
'Dier, bovendier' in het Slowaaks
2 JUN
Franks "Brainwash Talk'
Te zien op NPO2 (Human)
16 JUN
De graanrepubliek on tour
Excursie met Frank
22 SEP
Frank in Venetië, San Servolo
Gastschrijverschap aldaar
9x vertaald
Ook in het Pools en Afrikaans

El Negro en ik

'El Negro en ik' is nu ook verschenen in het Pools (2017) en het Afrikaans (2018. Negen keer vertaald. Bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs.

Terugkijken: KRO Brandpunt reist met Frank terug naar de Stikvallei (mei 2014)

Onder de titel Het schandaal van de Stikvallei keert KRO Brandpunt met Frank Westerman terug naar de dodenvallei in Kameroen, waar op een nacht in augustus 1986 bijna 2000 mensen de verstikkingsdood vonden. Hoofdrolspelers uit Stikvallei klagen de omstreden en dure pogingen om het Nyos-meer te ontgassen aan, nu de nabestaanden van de slachtoffers al 27 jaar vergeefs wachten op terugkeer naar hun geboortegrond.

Leesclubboek
'Boek van de maand'

'Boek-delen' kiest Stikvallei

Boek-delen, een koepel van leesclubs, heeft Stikvallei gekozen tot 'leesclubboek van de maand '. Compleet met uitgebreide lijst van aandachts- en discussiepunten.
Vertaling
zojuist verschenen

Ararat in Japanse vertaling

Uigever Gendai Shokan heeft Ararat uitgebracht in het Japans. De vertaling is van Yuichi Shimomura, die eerder 'El Negro en ik' vertaalde. 'Dier, bovendier' volgt in 2014.

Nu op DVD: Nederland in 7 Overstromingen

'Water stroomt door al zijn boeken. Geen wonder dat Frank Westerman een tv-serie gaat presenteren over overstromingen' - schreef de Volkskrant in interview met Frank onder de kop "Parelvissen naar de volksziel'. De hele 7-delige NTR-serie 'Nederland in 7 Overstromingen' is nu verkrijgbaar op DVD.

De draagbare Kapuscinski
Bloemlezing plus nieuw werk bij Fosfor

4 'ballen' in NRC*


Zijn mooiste reportages, gekozen door Frank en voorzien van een meer dan 20 pagina's tellende ('overtuigende' - NRC*) inleiding. Plus: niet eerder vertaald werk van Kapuscinski bij Fosfor.nl
Larski slaat alarm
geschreven samen met dochter Vera

Vertaling in het Deens


'Larski slaat alarm' (8+, uitgeverij Querido), het kinderboek dat Frank en zijn dochter Vera Westerman (geboren in 2002) samen schreven, is vertaald in het Deens. Het is in oktober 2014 verschenen.
Boektrailer
pelgrimage van een ongelovige

Ararat

Nieuwe editie verschenen in oktober 2013. Ararat - een reis op het breukvlak van geologie en mythologie.
Boekverfilming
Via uitzending gemist

Dier, bovendier

Nu op uitzending gemist: de documentaire 'Perfect Horse' naar Franks boek 'Dier, bovendier'. Maker: Hans Fels. Producent: Pieter van Huystee.

Audio: Frank over Stikvallei

VPRO Bureau Buitenland, Radio 1, sprak met Frank over Stikvallei aan de hand van geluidsfragmenten uit Kameroen. Verslaggever Edwin Koopman monteerde Franks eerdere opnames uit de dodenvallei uit 1992 samen met het ruwe interviewmateriaal dat Frank verzamelde bij terugkeer in 2011.